Mesto spúšťa prvú etapu komplexnej rekonštrukcii Námestia SNP

29.06.2010 Stropkov

Stropkov 29. júna (TASR) – Poklepaním základného kameňa stavby, ktoré sa uskutoční v stredu 30. júna o 11. h, oficiálne spustia projekt rekonštrukcie Námestia SNP v Stropkove.
Uviedol to dnes pre TASR prednosta mestského úradu Metod Burák.
\"Na prvú etapu prestavby centra sme získali nenávratné finančné prostriedky z eurofondov vo výške 1,29 milióna eur a v rámci spoluúčasti radnica na tento projekt z vlastného rozpočtu vyčlenila 61.000 eur. Úvodnú etapu plánujeme ukončiť do konca tohto roka, \" povedal Burák.
S prípravami projektu komplexnej rekonštrukcie začalo mesto v roku 2008 a podľa harmonogramu má prebiehať v troch etapách. V prvej prejde úpravami iba územie na parcelách vo vlastníctve mesta. Druhá etapa zahŕňa priestor, kde sa nachádzajú aj pozemky súkromných majiteľov, o ktorých vyrovnaní samospráva stále rokuje. K poslednej etape plánuje pristúpiť až po ukončení archeologického prieskumu v časti námestia.
V predošlých mesiacoch sa v rámci prípravných prác realizovala prekládka a dokončenie inžinierskych sietí. Vybudovaný bol vodovod, kanalizácia a vedenie nízkeho napätia popri polyfunkčných domoch k rozvodni pri bývalom hoteli Tokajík.
Po ukončení komplexnej rekonštrukcie bude na námestí nové stožiarové verejné osvetlenie. Na pešej zóne a chodníkoch má byť položená kamenná dlažba, v ktorej bude osadené bodové osvetlenie a povrch miestnych komunikácií obnovia novým asfaltobetónovým kobercom. Podstatnou zmenou prejde zeleň, ktorá oživí územie centra a vytvorí prirodzenú hranicu pešej zóny od dopravného systému. Plochy verejnej zelene olemujú obidve strany parkoviska, ktoré bude disponovať 50 parkovacími miestami, a rovnako aj priestor medzi fontánou a polkruhovitým peším ťahom.
Realizáciou obnovy námestia, podľa Buráka, odstránia súčasný nepriaznivý stav cestných komunikácií. Zároveň sa zlepší celkový estetický vzhľad centra mesta, zvýši sa atraktivita prostredia, čo môže priaznivo ovplyvniť cestovný ruch v Stropkove, ktoré leží na hlavnom ťahu do Poľskej republiky.
 

Vyberte región